mandag 16. februar 2009

Xin chao!

Da er vi igang med vår andre uke!Tiden har gått fort, og vi føler for å intensivere lesingen noen hakk. Forrige uke gikk blant annet med til å bli litt kjent i denne sjarmerende byen med altfor mange små og like gater. Det å finne frem til restauranter som har noen lunde hygenisk kjøkken har vi gitt opp..vi må bare ikke se på kjøkkenet og la det stå til. det som er artig er at i alle restaurantene må man gå gjennom kjøkkenet for å komme på do. Så man må bare lukke øynene og gå gjennom kjøkkenet med mat på gulvet, talerkener og bestikk som bare blir skyllet i vann, og noen steder løper rottene på gulvet. Men ingen har blitt syke og maten er som regel fantastisk god! så da er vi fornøyde!

Vi var på en liten sykkeltur ut av selve sentrum av Hoi An og så oss rundt i mer landsbygda-lignende strøk(det er utrolig koselig å sykle rundt i Hoi An...litt skummelt pga trafikken..men veldig koselig). Det var veldig sjarmerende! Masse små krypinn overalt, risåkre og kuer og andre dyr som gikk fritt. mindre mopeder og flere som sykler. I kanalene kjører de rundt i gondoler som er modernisert med motorer. Mange går rundt med rishatter og munnbind(selvfølgelig)i alle mulige farger,uten at vi fortsatt vet hvorfor. Jeg spurte Yihn, en vietnamesisk jente vi studerer med her, men hun visste ikke helt selv..selvom hun bruker det. Men hun trodde det kunne ha noe med solen å gjøre, at de ikke vil bli skadet av det tynne ozonlaget og at alle helst vil være så hvite i huden som mulig! Terese blir berømmet av vietnamesere for den fantastisk fine bleke huden sin;) Det er nesten helt umulig å få kjøpt solkrem eller andre hudprodukter uten whitening i!! Derfor var det kjekt å dra inn til Danang (Vietnams 4 største by) på lørdag. Den ligger en halvtime- 3 kvarter unna og har kjøpesentre hvor vi kan få kjøpt nødvendige ting som shampo, dusjsåpe og solkrem uten whitening. Vi fikk også kjøpt oss kaffe som smaker godt. Den kaffen vi får kjøpt her er som regel svært søt.

I danang tok Yhin oss med på lunsj på et marked stappfull av boder med alle slags ting (klær, tepper, sko, servise, mat, osv osv.) Her elsker rottene å samle seg siden det er så mye matrester som havner på bakken. Her skulle vi innta lunsjen vår! Og jammen kom ikke big mama rotte, big papa rotte og resten av rotteslekta og joinet oss! Vietnameserne lo godt av at de fleste jentene kom med lette utbrudd, trakk opp bena, og hadde blikket alle andre steder enn på maten da det til stadighet ble påpekt at en rotte var under bordet. Vi er nok mer fan av den fantastisk gode gratis lunsjbuffeten vi får hver dag på et fint hotell i Hoi An, hvor big mama rotte og big papa rotte ikke har deltatt hittil...


apropo dyr..
Vi har hatt vår første uke på universitetet, og det har vært fint.Terese har sett slange i gresset på universitetsplassen (men i følge Vinh er det ikke noe fare for å se så mange..slangerestaurantene fanger nemlig alle de ser) de første dagene satt det en stor tarantella lignende edderkopp pent og pyntelig ved siden av power point lerretet. så de fleste så med 1 øye på edderkoppen og 1 øye på foreleser. Nå kan vi heldigvis bruke begge på foreleser.vi fikk våre kjære studieleder Vinh til å flytte den fra veggen og ut av vinduet mens vi beundret det heltemodige stuntet på god avstand.

På lørdag var det valentinesfest (vietnamesere i Hoi An og Danang er tydeligvis opptatt av å feire Valentine. Alle jentene fikk roser på et kjøpesenter i Danang) og velkomstfest for oss nordmenn. Festen var på Beach- house( en reastaurant ved stranda hvor også mange studenter pleier å lese.de som får til det i solsteken) Her var det dekket flott opp til 3 retters middag, og de fleste hadde på seg sine nysydde klær, inkludert oss.

Dette er et mekka for jenter! 500 skreddere, og flere også som lager sko etter din fotfasong. Vi har fått sydd oss noen klær allerede, og flere kan det nok bli. Idag skal vi hente sko vi har fått laget.skoene kostet 50 kr, kjolene vi har sydd kostet mellom 100- 150 kr.

Idag har vi hatt en lang lesedag og laget tankekart over hjernen og sentralnervesystemet, og skal straks ut og spise middag. Vi begynner allerede å bli bortskjemte med å spise mat ute hver dag, få vasket klær og rom og trenger vi noe ringer vi roomservice (det koster 20000 VDN for et fruktfat= 10 kr, en vannflaske koster 4000. dette er dyrt i forhold til andre steder, men noen ganger unner vi oss det;)) Igår følte vi oss gærne, vi bestillte oss calzone til 150000 VDN= 75 kr, men det skal ikke skje ofte. som regel spiser vi middag til ca 10- 20kr

-to "motsetninger": vi har funnet et treningssenter(eller gymrom, eller et rom som kunne hatt potensialet for å være et gymrom hvis apparatene fungerte.det er veldig spennende å jogge når tredemøllen plutselig stopper) og noen å jogge med om morgenen før skolen.( noe som er en opplevelse i seg selv.vietnameserne ler veldig av denne gjengen bleke mennesker og skjønner ikke poenget med å jogge rundt slik) På den andre siden koser vi oss veldig med godteri mens vi leser. terese har med seg den fine 25 liters pakkposen sin som fungerer utmerket som godtepose (utgangspunktet tenkt til å være en ypperlig oppbevaringspose for mat på rommet slik at ikke uønskede kryp skal føle seg fristet til å komme inn.noe den fortsatt fungerer som. men hittil kun inneholdende sjokolade og kjeks)

Vi tenker på dere der hjemme og håper dere har det bra med sol og snø, og forhåpentligvis ikke så mange minus.

Klemmer fra oss, Tam biet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar